Guest Blog Post: Витамините и човековото тело: Витамин А – Part 2

Во првиот дел на Витамините и човековото тело: Витамин А  прочитавме кои се проблеми може да бидат предизвикани од дефицит на витаминот А. Во Витамините и човековото тело: Витамин А – Part 2 ќе го продолжиме разговорот и ќе дознаеме нешто повеќе за проблемите кои можеби ги имаме, а можат директно да се препишат како резултат на недостаток на Витаминот А.

 

Тестостерон

 

Ако страдате од ниско ниво на тестостерон, тоа може да биде едноставно како недостаток на витамин А … Чекај што !? Дали знаевте дека колку е поголема концентрацијата на витаминот А во тестисите, толку е поголемо производство на тестостерон!

Бидејќи не сакате студии на стаорци, ќе ја прескокнам студијата во која стаорци со дефицит на витамин А доживеале намалување на продукцијата на тестостеронот се додека сексуалните органи целосно не атрофирале. Ова укажува на тоа дека витаминот А не само што помага, туку е од суштинско значење за производство на тестостерон. [1]

Како што ветив директно ќе преминеме на човечка студија. Предметите на оваа студија биле 102 тинејџери со задоцнет пубертет. Имало четири групи во студијата: контролна група, група на која била инјектирана со тестостерон, група која била суплементарана со витамин А и железо и група на која била и инјектирана со тестостерон и ја суплементирале со додатоци во исхраната. Неверојатно е дека степенот на забрзување на растот е сличен кај групата третирана со тестостерон и групата третирана со витамин А! [2]

Оваа студија сугерира дека одложениот пубертет можел да се избегне доколку родителите ја знаеле важноста да се служи храна богата со витамин А на неделно ниво.

Алергии

 

Ајде да зборуваме за уште една неверојатна работа која витаминот А ја прави. Се покажало дека ја потиснува активноста на мастоцитите. А што се мастоцити? Истите клетки што прават хистамин. Животните дефицитарни во витамин А имаат поголема активност на мастоцитите и произведуваат повеќе хистамин како одговор на алергените. Ако имате алергиски реакции, можеби ви треба повеќе витамин А од просечниот човек.

 

Врската помеѓу витаминот А и алергиите е поддржана од истражувањата, но честопати се занемаруваат затоа што никој не страда од ноќно слепило во 21 век. Тоа не мора да значи дека внесот на витамин А ви е оптимален…

Внесување на доволно витамин А

 

Го почнавме сето ова сосема песимистично, но сепак да бидам искрен, навистина е лесно да се консумира доволно витамин А .. само ако се грижиш за себе ..

 

Можете да добиете доволно витамин А со консумирање

  1. 100 грама на џигер еднаш неделно или 10-15 грама дневно. (или било што измеѓу)
  2. Ако толерирате јајца, јадете до три цели јајца на ден (не се плашете од холестерол)
  3. Јас сум навистина против потрошувачката на млеко, но подобро е да го добиете вашиот витамин А од делумно лоша храна, отколку да не го добиете воопшто .. така … три порции полномасни млечни производи дневно.

 

Ако сте веган тогаш црвено палмово масло е одличен растителен извор на витамин А. Тоа е супер-богато со каротеноиди и витамин Е (кој ни помага да апсорбираме повеќе витамин А од растителната храна) и тоа е масло (витамин А се меша со масти подобро отколку со вода. Тоа значи дека јадењето на витаминот А со маснотии ни помага да го апсорбираме). Каротеноидите во црвеното палмово масло се веќе совршено растворени и не треба многу варење за да се апсорбираат.

 

 


 

[1]  Livera, et al., “Regulation and Perturbation of Testicular Functions by Vitamin A” (Review), Reproduction (2002) 124, 173-180

[2] Zadik, et. al., “Vitamin A and iron supplementation is as efficient as hormonal therapy in constitutionally delayed children,” Clin Endocrinol(Oxf). 2004 Jun; 60(6):682-7.